©All rights reserved 2014-2021Elding Whale Watching, Ægisgardur 5, Reykjavik's Old HarbourTel: +(354) 519 5000Email: elding@elding.is

Little Auk (Alle alle)

Image

This little Arctic seabird was once a common breeder with hundreds of pairs breeding in various places in N. Iceland for example Grímsey Island but since 1900 they have declined greatly, probably due to climate change. A couple of pairs may now breed here but where is unknown. They are mainly seen in the wintertime as the venture further south from their main breeding colonies in Greenland and Svalbard.

Average Length: 18 cm
Average Weight: 170 g
Wingspan: 44 cm
Diet: Krill, amphipods, isopods
Est. population around Iceland: Maybe a few breeding pairs N. Iceland
Residence Period: Mid October to Mid April
Nesting habitat: Non Breeder in Iceland
Nesting Period: Non Breeder in Iceland
Clutch size (No eggs): No Data
Incubation time (days): No Data
Fledging time: No Data
Typical life span (years): No Data
Age at first breeding (years): No Data
IUCN world Status: Least concern
Major Threats: Climate change, very stormy weather
Other Names: Haftyrðill, Søkonge, Jääkyyhky, Krabbentaucher, Gazza marina minore, Alczyk, Mérgulo marino, Kleine alk, Mergule nain, Alkekonge, Torda-anã, Alkekung